Biografija

Omladinski džudo klub Beograd je osnovan i registrovan kao samostalni klub 1970. godine. Izrastao je iz pionirske džudo sekcije Univerzitetskog  džudo kluba „Student“. U navedenom osmogodišnjem periodu, klub je od pionirske sekcije stasao u Omladinski klub, koji je 1978. postao član Omladinskog sportskog društva „Beograd“ Osnovna karakteristika ovog perioda u radu kluba je formiranje i uspešan rad školskih sekcija u preko 35 škola, organizacija prvih pionirskih takmičenja i samofinansiranje iz sopstvenih delatnosti.

U toku narednog dvanaestogodišnjeg perioda 1979. – 1990., u okviru Omladinskog sportskog društva „Beograd“ rešena su značajna pitanja opstanka i razvoja kluba (obezbeđivanje stalnog prostora za treninge, profesionalno angažovanje trenera i administrativnih kadrova, finansiranje iz budžeta OSD i dr.

Krizni period u čitavom društvu nije mogao zaobići ni Omladinski džudo klub Beograd, pa se period 1991. – 1997. pamti kao najteži period u istoriji kluba, koji je uprkos tome opstao zahvaljujući entuzijazmu članova kluba i tadašnjeg Upravnog odbora.

U periodu od 1997 do danas OJK BEOGRAD se nalazi u samom vrhu srpskog judoa, uz stalni rast koji je rezultirao osvajanjem titula ekipnog sampiona drzave za 2009, 2010 i 2011. Danas je Omladinski džudo klub Beograd najuspešniji džudo klub u državi i najuspešniji sportski kub na teritoriji opštine Palilula.Takodje, u ovom trenutku, Omladinski džudo klub Beograd koji ima 107 aktivnih takmičara u svim uzrasnim kategorijama, i ima jednu od najmasovnijih i najkvalitetnijih judo škola. O tome svedoče i zvanični podaci Džudo saveza Srbije, prema kojima je Omladinski džudo klub Beograd rangiran, po broju osvojenih medalja na zvaničnim takmičenjima, kao najuspešniji klub u mlađim uzrasnim kategorijama (poletarci, pioniri, kadeti, juniori i ml.seniori) u Srbiji.

MISIJA

Osnovna svrha postojanja naše organizacije je vrhunsko bavljenje sportom u smislu onoga šta on suštinski podrazumeva prema medjunarodnom Sportskom manifestu. Razlog naseg postojanja je promovisanje džudoa kao borilačke veštine i kao sporta i razvijanje principa na kojima on počiva kod onih koji se njime bave. Orijentisani smo ka što većem omasovljenju insistiranjem na bavljenju sportom na školskom, rekreativnom i profesionalnom nivou. Kroz svoje delovanje želimo da razvijamo najviše etičke i moralne vrednosti, afirmišemo način života odgovoran prema prirodi i sredini u kojoj živimo, poštujoći principe ravnopravnosti bez obzira na starosnu dob ili pol.

VIZIJA

Ono čemu težimo u sportskom domenu je biti rezultatski i organizaciono najuspešniji sportski klub koje se bavi vrhunskim takmičarskim džudoom i koji će biti prepoznatljiv po najkvalitetnijem sistemu rada. Naš krajnji cilj je generisanje sportista koji će biti spremni za vrhunske sportske domete.

Sebe vidimo i kao vaspitno-obrazovnu instituciju i društveno odgovornu organizaciju koja se kroz bavljenje džudoom biti koristan član šire društvene zajednice. Namera nam je da postanemo aktivan učesnik u rešavanju aktuelnih društvenih problema te zajednice naročito medju decom i omladinom, negujući principe tolerancije i ravnopravnosti.

Potencijali i nacin funkcionisanja

Džudo klub se nalazi u ulici Mije Kovačevića 10 u sklopu stadina Omladinskog Fudbalskog kluba Beograd. U okviru kluba nalazi se velika džudo sala sa teretanom, mala sala za aerobik, kafe bar i kancelarijski prostor. Zahvaljujući ponovnom okupljanju bivših takmičara i članova kluba, koji su sada kao uspešni poslovni ljudi ponovo pomogli klubu. Od tada traje stalan uspon kluba u materijalnom, kadrovskom, finansijskom i sportskom pogledu.

Omladinski džudo klub Beograd je danas dobro organizovan klub, kojim već treći mandat upravljaju visokoobrazovani bivši sportisti i judo majstori. Stručnim radom u okviru sportskih aktivnosti profesionalno rukovode iskusni i školovani treneri, sa zvanjem judo majstora i sa statusom kategorisanih bivših sportista.

Osnovne organizacione forme kluba su: pionirska i omladinska škola, sportski tim i rekreacione sekcije. Osnovne sportske aktivnosti kluba se organizuju u vlastitom novoizgrađenom objektu koji je izgrađen i opremljen sredstvima koja su privatno investirali uprava i pojedini dugogodišnji članovi kluba.

Organizacioni uspesi

Organizacija prvih pionirskih takmičenja
Organizacija preliminarnog šampionata Evrope u ženskoj konkurenciji
Organizacija jedinog internacionalnog turnira A kategorije za seniore u bivsoj Jugoslaviji
Organizacija tradicionalnog memorijalnog turnira „Vladan Petrović“
Organizacija humanitarnih sportskih aktivnosti i prezentacija džuodoa u Domu za decu ometenu u razvoju u Sremčici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *